Søg
Close this search box.

Nyheder

Lys i mørket

Solcellelampen Little Sun

I Uganda går solen ned omkring kl. 19 året rundt. Det betyder, at de 80 pct. af befolkningen, der er uden strøm, må udføre deres aftenaktiviteter i mørke eller i skæret fra en petroleumslampe. Med en Little Sun-solcellelampe kan sollyset række endnu længere og gøre det mere sikkert og billigere at få lys i mørket.

Af Michelle Barosin

Solcellelampen Little Sun er designet af Olaf Eliasson og Frederik Ottesen og er kerneproduktet i projektet Lys i Afrika. Projektet er et samarbejde mellem græsrodsbevægelsen JEEP (Joint Energy & Environment Projects) og Energinord. Lampen oplades ved hjælp af solceller. Fem timer i solen giver fire timers lys på fuldt blus og ti timers lys ved svagt blus.

70 lamper til Uganda

Verdens Børn har indkøbt Little Sun-lampen og givet faddere og andre muligheden for at sende lys til Uganda. For Verdens Børns fadderbørn og projekter i Uganda gør solcellelampen en stor forskel. Lampen giver børnene lys til lektielæsningen, og familien får mulighed for at få lys til madlavning, håndarbejde, toiletbesøg m.m. 70 faddere har allerede sendt lamper til deres fadderbørn eller et af vores skoleprojekter, hvor lyset opfylder et stort behov og er blevet modtaget med stor taknemlighed.

Et af de projekter, der har modtaget solcellelamper, er Madera Girls Primary School. Mange børn hjælper til i hjemmet eller arbejder, når de har fri fra skole. Det betyder, at der først er tid til lektielæsning om aftenen, og lys er derfor en nødvendighed. Solcellelampen skåner også børnene for giftig røg og sparer familierne penge.

Lamperne er primært blevet sendt fra faddere til fadderbørn, men flere faddere har også foræret lamper til skolen. Her har skolelederen Sr. Elizabeth fordelt lamperne der, hvor de gør størst gavn. En af lamperne er fx gået til den person, der har ansvaret for strømgeneratoren på skolen. Hvis strømmen forsvinder, har han nu mulighed for at efterse generatoren med lys fra Little Sun-lampen.

Tegninger og takkebreve

Verdens Børn og faddere har modtaget takkebreve og tegninger fra fadderbørn, der har modtaget en lampe og gerne vil vise deres glæde ved at have lys om aftenen. Sr. Elizabeth skriver i et af sine takkebreve, at lamperne er populære blandt både børn, forældre og lærere, og at ”Gaver af denne type er udvalgt med stor omsorg og opfylder et stort behov hos mennesker i et udviklingsland.”

Du kan også tænde lys i et barns liv

Verdens Børn arbejder for en bedre hverdag og fremtid for udsatte børn. Med solcellelampen kan du være med til at støtte et barn eller et projekt med en nyttig gave, der giver en nemmere hverdag. Det nytter nemlig at sende lys til Uganda. Sol er der nok af.

Find solcellelampen i vores webshop

Kan du lide artiklen?
Del den på Facebook
Del den på email
Skriv en kommentar
Scroll to Top