Søg
Close this search box.

Nyheder

Besøg fra Uganda: Den danske sommer er ikke så kold, som jeg frygtede…

LAP1

Besøg fra de varme lande. I maj måned havde Verdens Børn fornøjelsen af at kunne vise Danmark frem for David og Josephine fra Uganda. De er begge nøglepersoner i LAP-projektet – et landbrugsprojekt nær Kakundi skolen i det sydlige Uganda. På trods af meget forskellige forhold og muligheder i Danmark og Uganda har besøget givet både David og Josephine nye indsigter, som de kan tage med hjem og dele med de ugandiske farmere.

Af Michelle Barosin

LAP står for Lwamagga Agroforesty Project. Verdens Børn har støttet og drevet projektet siden begyndelsen i 2005, sammen med en ugandisk NGO, Juveniles Welfare Services, som David Kazosi er en del af. Sammen med Josephine Nabukenya, der er uddannet i landbrug og er lokal projektleder på LAP, besøgte de i maj Danmark i 10 dage. Besøget var en studietur, og de 10 dage var tæt pakket med møder og udflugter.

”Jeg ville vise dem den fulde proces – fra afgrøder til det endelige produkt”

Uganda og Danmark har langt fra de samme udfordringer, alligevel mener både David og Josephine, at de har lært af deres besøg og har fået ny viden, som de enten kan overføre til projektet, eller som de kan diskutere med projektets landmænd.

– Selvfølgelig kan vi ikke overføre alt, vi ser og lærer her til Uganda og projektet, men nogle dele kan vi dog tilpasse til vores situation. Og med de ting, vi ikke kan, så kan vi alligevel dele det, tale om det og diskutere det og på den måde blive klogere, siger David og fortæller, at hans forventninger til turen er blevet fuldt indfriet.

En af de kulturelle forskelligheder, Josephine har bidt mærke i i mødet med de danske landmænd, er den værdi, historien tillægges. I Uganda mener hun, at de har tendens til at glemme fortiden, hvorimod hun i Danmark oplevede, at folk på alle institutioner, fabrikker og landbrug, vidste præcis, hvor deres historie startede.

– Disse mennesker trykkede ikke bare på en tænd knap. De startede fra bunden, og så byggede de opad derfra, fortæller Josephine.

Josephine ser en fordel i dette, da det giver en læringsproces, hvilket hun håber, at LAP-projektet Også kan få, så projektet kan blive ved med at udvikle sig.

Læring om landbrugsprocessen

En stor del af LAP er netop læring. Et mål for projektet er, at landmændene skal lære at undervise, så de kan undervise deres børn, andre landmænd og studerende. Men som det er nu, mener Josephine, at der mangler led i den viden, som landmændene kan give videre.

I Danmark lærer de studerende hele processen fra afgrøder, til produktion, til det endelige produkt, og undervisningen foregår gennem både teori, demonstrationer og praktisk arbejde. Josephine og David er stærke fortalere for, at disse led og denne metode bliver implementeret i LAP, da de mener, at det vil give de studerende både en større forståelse og en større interesse for faget. De har derfor stor interesse i at vise de ugandiske bønder den fulde proces.

– Hvad danskerne ser, er primært det endelige produkt. Hvad bønderne i Uganda ser, er det rå produkt. Hvis bønderne kom til Danmark, så ville jeg vise dem den fulde produktionsproces. Fra såning til det færdige produkt, siger David.

På samme måde har Josephine gjort sig tanker om, hvad hun ville vise famerne fra LAP.

– Jeg ville vise dem vigtigheden af at have store farme. Med de små landbrug, som bønderne i Uganda har, kan det være svært at få en stor nok produktion til at tiltrække nok købere. Hvis bønderne kunne se fordelen ved store farme, ville de måske slå sig sammen i stedet for at dele jorden op mellem familier. Dette er et emne, som jeg tager med hjem og vil præsentere for farmerne, forklarer Josephine.

Dansk sommer er ikke rigtig sommer

Personligt havde Josephine også en anden oplevelse under hendes besøg i Danmark, der får hende til at grine, mens hun fortæller. Det drejer sig om hendes egen opfattelse af sommer, og danskernes opfattelse af samme årstid.

– Jeg forstår ikke helt, hvad danskerne forstår ved sommer. Altså… drejer det sig om de lange lyse nætter? Drejer det sig om temperaturen? Jeg ved det ikke. Det er en mærkelig sommer, I har her, griner hun og henviser til det danske sommervejr, der som bekendt er meget omskifteligt.

David må også erklære sig enig med Josephine i hendes bemærkning om den danske sommer, selvom han dog må indrømme, at temperaturen har været varmere, end han havde frygtet.

Kan du lide artiklen?
Del den på Facebook
Del den på email
Skriv en kommentar
Scroll to Top