Operation Livsværk del 2: 4 unge fra Thorshøjgaard på besøg i Uganda

I november 2018 samlede de unge på Thorshøjgaard ind til en sikkerhedsmur til Børnehjemmet i Mukono i Uganda. I marts var de fire elever Sara, Sebastian, Caroline og Sebastian så efterfølgende nede for at se resultatet af deres hårde arbejde. Mest af alt glædede de sig også til at møde de glade børn på Mukono.

”Sikkerhedsmuren er endnu ikke færdigbygget, men der er gang i fundraisingen, så vi kan færdiggøre projektet og give trygge rammer til børnene”, siger Kristina Andersen, som er leder på Thorshøjgaard og projektansvarlig på Mukono. Muren skal hegne hele skolen- og børnehjemmets grund inde for at undgå, at udefrakommende bruger skolegården til dyrehold eller måske endda forsøger at bygge på grunden. Derudover skal muren også beskytte de forældreløse børn, som er særligt udsatte for kidnapning.

For de fire elever fra Thorshøjgaard har turen til Uganda været en stor oplevelse. Både fordi Uganda er meget langt væk fra Danmark, men også fordi det var enormt lærerigt. Især besøgene hjemme hos eleverne fra Mukono gjorde et stort indtryk på de unge. Besøgene gav nemlig et helt nyt perspektiv på, hvor godt vi har det hjemme i Danmark. ”Man kan altså ikke brokke sig over noget herhjemme mere”, fortæller Sebastian, for når man har siddet i et lille rum, hvor 3 mennesker sover på gulvet eller deler en lille sofa, giver det et helt andet syn på livet i Danmark. Det gav derfor de unge en forståelse for hvilke problemer andre mennesker har og indblik i, hvorfor der er brug for frivilligt arbejde.

Sebastian fra Thorshøjgaard er til daglig på et hold, hvor der undervises i bilmekanik. Han og de andre elever var på besøg hos en gruppe mekanikere i Uganda, og de kunne se, hvor anderledes vilkårene som bilmekaniker er i forhold til Danmark. Derhjemme kan man eksempelvis ikke lave noget, hvis man ikke har det rigtige værktøj, men den slags er ingen hindring i Uganda. Her finder man et alternativ, så arbejdet kan udføres alligevel. 

De unge elever fra Danmark har fået øjnene op for, at alle kan lave frivilligt arbejde, og at det er fedt at hjælpe andre. Især Sara er klar på at lave mere frivilligt arbejde i fremtiden, og hun fortæller, at hun meget gerne vil afsted igen, hvis det er muligt. ”Jeg gad slet ikke hjem til Danmark igen, jeg skal bare derned igen hurtigst muligt”, fortæller Sara.  Hun er ikke i tvivl om, hvilken del af turen hun holdt mest af – nemlig besøgene på Mukono med alle de glade og imødekommende børn.

Efter hjemkomsten har de unge været en tur i Go’morgen Danmark for at fortælle om deres tur. Efterfølgende har de præsenteret billeder, videoer og historier for både elever og lærere på Thorshøjgaard. Indsamlingen til sikkerhedsmuren var et projekt for hele skolen, og i fremtiden skal Operation Livsværk forhåbentligt være en årlig begivenhed. Det frivillige arbejde gavner nemlig både eleverne i Danmark og skolerne i Uganda. Kristina Andersen fortæller, at målet er at få andre skoler i Danmark med på vognen, så der kan indsamles endnu flere penge til gode formål. Derved kan flere unge i Danmark være med til at sikre trygge rammer på Verdens Børns skoler. Samtidig kan de opleve, at det er fedt at hjælpe andre, og at det giver selvtillid at gøre noget godt for andre.

Leave your thought