Nyheder

Genåbning på vej i Uganda

Godt humør på Kakundi

Inden længe vil eleverne på Kakundi Community School forhåbentlig kunne vende tilbage på skolebænken. Den ugandiske regering har nemlig åbnet op for, at børnehaver, skoler og gymnasier kan genåbne i det nye år. 

Af Monica Carabias mcj@verdensboern.dk

I Uganda har skolerne været lukket ned, siden coronapandemien ramte landet i marts 2020, og eleverne har endnu ikke haft mulighed for at komme i skole igen. Nu ser det ud til, at der er lys for enden af tunnelen. Den ugandiske regering har meldt ud, at børnehaver, skoler og gymnasier kan få lov til at åbne til januar 2022, hvis alt går efter planen, og vaccinationsprocessen skrider fremad. Det fortæller Nakazibwe Mable, der er viceskoleleder på Kakundi Community School. Skolen er en lille landskole, der ligger i det sydlige Uganda, ti kilometer fra den nærmeste landsby. Den omfatter en 3-årig børnehaveskole og en 7-årig grundskole med i alt 300 elever. Hertil kommer et børnehjem, hvor der bor 40 børn.

For at få lov til at genåbne skolen til januar, er det et krav fra regeringens side, at alle lærere på skolen er vaccineret.

”Vaccinationsprocessen i Uganda går langsomt, og det er hovedsageligt i byområderne, især i Kampala og de nærliggende distrikter, at der bliver vaccineret. Jeg er bekymret for, om alle lærere kan nå at blive vaccineret inden januar,” siger Nakazibwe Mable og håber på det bedste.

Eleverne på skolen i Kakundi har efterhånden været isoleret i hjemmet i halvandet år, og de har ikke kunne modtage undervisning i al den tid. Derfor er det også tiltrængt, at de kommer tilbage til klasseværelset og den tryggere hverdag.

”For børnene er skolen ikke bare et sted, de lærer at læse og skrive. Det er også et sted, hvor de får mad og tryghed,” siger Tue Bo Hansen, der er projektansvarlig for skolen i Kakundi, og tilføjer: ”Jeg har planer om at arbejde mere målrettet på at forbedre børnenes kost og helbred og kvaliteten af undervisningen, når skolen åbner igen.”

Skolen har taget sig af de mest udsatte elever

Da coronapandemien brød ud i Uganda, og alle skolerne blev lukket ned, anmodede skoleledelsen det ugandiske undervisningsministerium om at holde skolen åben for elever, der ikke har nogen familie og derfor ikke havde noget sted at tage hen i løbet af hjemsendelsen. Den anmodning blev heldigvis imødekommet, og derfor har skolen været åben for et mindre antal elever under coronakrisen.

”Det har naturligvis haft en kæmpe betydning for de her børn. Skolen har taget sig af dem, og de er blevet sikret mad og undervisning,” siger Tue Bo Hansen.

Verdens Børn har sørget for, at alle lærerne på skolen har fået løn i løbet af coronakrisen, så de ikke er blevet nødsaget til at finde et nyt arbejde for at skaffe mad til sig selv og deres familie. Det gælder både de lærere, der er blevet på skolen med de tilbageværende elever, og dem, der har været hjemsendt. Tue Bo Hansen fortæller, at han håber, at de derfor ikke vil opleve et stort lærerfrafald, når skolen åbner igen.

Kan du lide artiklen?
Del den på Facebook
Del den på email
Skriv en kommentar
Scroll to Top