Mechka

Skolen og kostskolen ”Hristo Botev” i Mechka giver uddannelse og et hjem til forældreløse børn og til børn af fattige, enlige kvinder og romafamilier.

Verdens Børn støtter skolen og kostskolen Hristo Botev i Mechka, som er en lille landsby i Bulgarien. Landsbyen ligger i et meget fattigt område ca. 150 km nordøst for Sofia i Bulgarien.

Der kan bo ca. 40 børn i alderen 6-16 år på kostskolen. De er ofte henvis af socialmyndighederne. Over 60 lokale børn fra Mechka og omegn går i skole sammen med kostskolebørnene. 54 af projektets børn får støtte af fadderskaber gennem Verdens Børn.

Projektet gør en forskel

Børnene på kostskolen er enten forældreløse eller børn af fattige, enlige kvinder eller af store romafamilier. Området har været et landbrugsområde, men siden 1990 mangler her produktion og arbejdspladser, og regeringen giver en minimal støtte til landsbyskoler.

Skolen er god og underviser indtil 8. klasse, men skal ifølge loven i 2015 udvide til 9. og 10. klasse. Skolen har en madordning, som er afgørende for de fattige børns skolegang. Skolen giver børnene mulighed for at deltage i forskellige fritidsprojekter.

De unge kan få støtte til at fortsætte deres skolegang på et fagligt gymnasium i den nærliggende by Pleven.

Støttet af Verdens Børn siden 1997

Verdens Børn startede samarbejdet med Mechka i 1997. Siden da har vi finansieret en istandsættelse af de gamle bygninger: Der er kommet nyt tag, nye gulve i klasseværelserne, og skolens køkken er blevet renoveret. Siden 2008 har både skolen og kostskolen fået de utætte vinduer skiftet ud med nye. Kostskolens gamle sovesale er ombygget til mindre værelser med eget bad, og der er installeret et solfangeranlæg for at formindske udgifterne til el og varme.  Der er også indrettet computerrum, et værksted og et fritidscenter med støtte fra Verdens Børn. Kommunen har bidraget med arbejdskraft, en god løsning i disse tider med stor arbejdsløshed.

I 2005 kom Mechka med i Verdens Børns fadderskabsordning, og siden er børnenes vilkår blevet meget bedre. Forsendelserne med sko, tøj, computere, julegaver m.m. er også en skattet hjælp.

Skolens fritidsprojekter får støtte af EU og staten.

Hjemmet og skolen bliver dygtigt drevet af den initiativrige leder, Peter Konov. Han søger både EU og kommunen om støtte og har fået bevilget en del udviklingprojekter, bl.a. til efteruddannelse af unge med for dårlig skolegang og til en forskoleklasse, hvor romabørn lærer bulgarsk.

Støt os

Du kan støtte Verdens Børns arbejde på mange forskellige måder:

Nyt fra projektet

Den nye leder Simeonova har det ikke nemt. For at hjælpe hende fortsætter den pensionerede leder Peter Konov med at stå for indkøb til skolen og udbetalinger til de unge under uddannelse i Pleven. Verdens Børn har i årenes løb givet mange unge mulighed for at få en faglig uddannelse, som de ikke kan få i Mechka - og derved en bedre fremtid. Det er godt med både nye og erfarne kræfter, og Peter Konov fortjener stor tak for sin store indsats.

Kontakt

Mechka, 5843, Mechka, Pleven Municipality, Bulgarien.

Projektnr: 1302.

Find byen Mechka (Google Maps)

Projektansvarlig: Astrid Møller