Albella Boys Home og Durgapur i Nordindien har længe haft fokus på at videreuddanne børnene efter 10. klasse. Sandip Chatterjee, som er leder på Durgapur, har nu også påtaget sig lederrollen på pigebørnehjemmet i Santibari – og nu skal videreuddannelse for pigerne prioriteres.
Af Nathalie Emsø
Efter Sandip Chatterjee har overtaget lederrollen på Santibari, er der kommet yderligere fokus på, pigernes videre uddannelse efter det 10. skoleår. For den tidligere leder, Kanti Halder, var det svært af mange grunde at hjælpe pigerne videre med uddannelse. Efter 10. klasse måtte de sendes hjem til deres familie i landsbyerne. Dette mener Sandip ikke er godt nok og har allerede nu sendt tre piger fra Santibari til Durgapur, hvor de skal tage 11. og 12. klasse.
Pigerne kom ikke længere end til 10. klasse
Merete Hansson, frivillig i Verdens Børn siden 2007, har netop besøgt både Santibari og Durgapur:
– Santibari har aldrig haft børn, der er kommet længere end til 10. klasse. Det er derfor helt nyt, at vi nu har nogle piger, der kan gå til 12. klasse. Det ville have været synd og en skam at sende pigerne hjem til deres landsbyer, hvis de har gode evner. Derfor er jeg glad for, at Sandip har påtaget sig lederansvaret på Santibari, og at han vil prioritere videre uddannelse højt, fortæller Merete.
Det er ikke kun Merete, som er glad for den nye leder på Santibari. Personalet og børnene udtrykker stor glæde, når de fortæller Merete om Sandips lederegenskaber. Børnene har fået bedre mad, og Sandip formår at holde orden og styre hjemmet på en ordentlig måde. Hans fokus på uddannelse og hans visionære tankegang er ligeledes noget, personalet og børnene på Santibari sætter stor pris på.
Ledererfaring fra børnehjemmet Durgapur
Sandip Chatterjee er i forvejen leder af børnehjemmet Durgapur. Det er Verdens Børns nyeste projekt i Nordindien. Her har han skabt nogle gode rammer for de lidt over 100 børnehjemsbørn og for de yderligere 70 hjemmeboende skolebørn, som også støttes gennem Verdens Børn.
Sandip er en mand med store ambitioner for børnene på hjemmet. Det er vigtigt for ham, at børnene, når de forlader hjemmet, klarer sig godt i samfundet med jobs inden for alsidige professioner, der udnytter børnenes potentiale. Der er brug for dem i det indiske samfund, og det er opløftende at se, hvordan disse børn gennem fadderbidragene bryder med deres sociale arv og får muligheden for at skabe et værdigt liv.
Flere faddere støtter børnenes videreuddannelse
Flere og flere børn fra vores projekter i Indien gennemfører studentereksamen og fortsætter med bachelorgraden. Når børnene forlader hjemmet efter 10. klasse, spørger vi i højere grad fadderne, hvis fadderbarnet er kvalificeret, om de vil fortsætte med at betale til barnets videre uddannelse. Tendensen blandt fadderne er, at de gerne vil følge deres fadderbarn til dørs og fortsætte med at støtte deres videre uddannelse.
Thorkild B. Jørgensen er en af de faddere, der ønsker at fortsætte med at give penge til sit fadderbarn, når hun forlader hjemmet. Thorkild har oprettet en uddannelseskonto i en af de lokale banker, så hans fadderdatter har mulighed for efter grundskole at realisere planerne om at kunne videreuddanne sig.
– Personligt betyder mit fadderskab utrolig meget. Ikke mindst pga. det fantastiske engagement, den kærlighed og den store omsorg for pigernes nuværende situation og fremtid, som ledelsen på Santibari har vist gennem årene, fortæller Thorkild.
Albella Boys Home formår at få børnene meget langt
Heshron Rahmi har været leder på Albella Boys Home i Nordindien siden 1987. Inden da gennemlevede han en stor del af sin barndom på hjemmet, hvor han kom til som 11-årig efter at have mistet begge sine forældre. Da han forlod Albella Boys Home fik han en universitetsuddannelse som ”Hospital manager”. Han ved derfor, hvor vigtig uddannelse er for at klare sig godt i samfundet.
– Albella Boys Home er et projekt, vi er meget stolte af i Verdens Børn. De fleste af børnene fra Albella Boys Home er kommet videre på en relevant uddannelse, efter de forlader skolen. Med de få midler, de har til rådighed, formår Albella Boys Home at få børnene meget langt, fortæller Merete Hansson.