Tue Bo Hansen tog til Kakundi Community School i Uganda i slutningen af juni, hvor han gennem 3 uger frivilligt har hjulpet med renovering af skolen. Tues hjælp har vakt enorm glæde blandt både børn og voksne. En glæde som Tue ikke ville være foruden.
Af Maja Hangaard Kjeldsen
For lidt over et år siden tog Tue Bo Hansen kontakt til Verdens Børn med idéen om et frivilligt ophold på Kakundi Communiy School, hvor han med sine håndværksmæssige kundskaber tilbød at forbedre skolen i form af renoveringsarbejde.
– Jeg har de sidste 15 år arbejdet med virksomheder og hjulpet dem til at tjene flere penge. Jeg var nu klar til at arbejde mere med mennesker og de mere fundamentale behov, fortæller Tue.
Tue begyndte derfor at lege med tanken om et frivilligt ophold, som kunne bære nogle kontakter med sig og blive grundstenen for de næste 10 år af hans arbejdsliv, som måske kunne være udstationering med NGO-arbejde. Valget faldt på Uganda og efter et års planlægning i samarbejde med vores projektansvarlige for Kakundi, var Tue klar til at tage af sted.
Solcellelamper vakte stor glæde
Kakundi er en landskole beliggende i Rakai i Centraluganda, 6 timer syd for Kampala med 300 elever. Til skolen hører et børnehjem, hvor 37 af eleverne bor. I Uganda er skoledagene lange, og med mørkets tidlige frembrud er der behov for lys til lektielæsning. I sin bagage havde Tue derfor taget 168 solcellelamper med til børnene, som er en sikker og billig måde at skabe lys i mørket. Disse blev uddelt til stor glæde i forbindelse med Tues introtale for skolens børn.
– Børnene blev meget overraskede og glade. Jeg tror ikke, de er vant til at få noget af nogen og da slet ikke i plast, der lyser, fortæller Tue i en af sine mange beretninger om opholdet.
En enorm arbejdsmoral
Da Tue ikke har en håndværksmæssig baggrund, men er selvlært, blev flere lokale håndværkere hyret til at deltage i arbejdet på skolen. Hertil erfarede Tue hurtigt, at uganderne besidder en enorm arbejdsmoral.
– Min opfattelse af arbejdsmoral i Uganda er blevet voldsomt korrigeret. Det er rigtigt, at man går langsomt hernede (for ikke at svede), men den sejhed og vedholdenhed, som de arbejder med, slår danskerne med flere længder, fortæller Tue og påpeger, at man i Uganda endda arbejder 10-11 timer på en lørdag.
Tues første arbejdsdage blev primært brugt i spisesalen, hvor der blev nedtaget knust glas, så der kunne sættes nyt i ved lejlighed. Dertil blev salen vasket ned, så den igen blev pæn og kunne klargøres til en ny projektor. Denne blev egentlig indkøbt for to år siden, men efter skolens solpanelsystem gik ned, var skolen uden strøm i næsten et år, indtil Verdens Børn indsamlede 70.000 kr. til et nyt.
Som dagene skred frem, blev der foretaget murerarbejde på skolens vægge i sovesale, spisesal og klasseværelser, som efterfølgende skulle males. Samtidig fik en elektriker styr på strøm og installation af nye solpaneller. Dertil blev der iværksat en forbedring af regnvandsopsamlingen fra skolens tage.
Blev mødt med taknemmelighed
I løbet af opholdet mærkede Tue den energi og det hjerte, som skolelederen Naome og de andre lærere lægger i stedet, og han mødte således den største taknemmelighed for det arbejde, han udførte.
– Det er svært for dem selv at initiere projekterne, når der samtidig er en masse praktisk med skolen, der skal håndteres. Det er her, vi skal hjælpe fra Danmark – med struktur og frivillig hjælp, fortæller Tue.
Da opholdet var ved vejs ende, kunne Tue kigge på en skole, der havde undergået en totalrenovering af drengenes sovesale og igangsat renovering af spisesal og klasseværelser. Dertil var projektoren blevet et stort hit hos børnene, og Tue arrangerede med sin chauffør, at han skulle opstøve ’Find Nemo’ og ’Ice Age’, så børnene kunne blive præsenteret for to populære animationsfilm.
– Selvom skolen ligger langt ude på landet, behøver børnene jo ikke være afskåret fra alt, siger Tue.
Varme anbefalinger fra Tue
Vi i Verdens Børn er utrolig taknemmelige for det enorme arbejde, Tue har gjort for børnene på Kakundi, som ikke alene har været en positiv oplevelse for børn og ansatte på skolen, men også Tue selv har fået indfriet samtlige forventninger til opholdet.
– Det har været ekstremt givende for mig at være af sted og hjælpe næsten 300 børn og 20 voksne, og jeg kan klart anbefale andre at gøre det samme, hvis man vil have en positiv oplevelse, man aldrig glemmer, afslutter Tue.
Hvis du ligesom Tue ønsker at tilbyde frivillig hjælp til et af vores mange projekter, så læs mere om, hvordan du kan blive virksomhedssponsor for Verdens Børn.