Efter mange måneders nedlukning verden over også af de skoler og børnehjem, som Verdens Børn samarbejder med, er genåbninger i Sri Lanka, Indien, Cambodja, Uganda og Bulgarien nu så småt i gang. Skolerne er blevet pålagt mange ekstra restriktioner, som krav for at få lov at genåbne.
I Danmark er COVID-19 stadig meget aktuel, og smittetrykket er igen stigende. Sådan er situationen også i andre lande. Folk bliver stadig smittet og dør af denne virus, og nedlukningen af landene har betydet, at mange mennesker ikke har arbejde, og de kan ikke tjene penge. Med en så langvarig nedlukning i lande med meget sparsomme sociale sikkerhedsnet, resulterer arbejdsløshed mange gange i at familier sulter, børn bliver ikke vaccineret, og generelt i reduceret modstandskraft hos både børn og voksne. Så selvom vi har set tegn på, at de enkelte lande har fået kontrol over smitteniveauet, så dør der stadig mange flere af de indirekte effekter af COVID-19.
Vores skoler og børnehjem har arbejdet hårdt i disse måneder på at holde kontakten med alle de børn, der har været hjemsendt og samtidig for at sikre en hverdag for de børn, der ikke har haft noget sted at rejse hjem til. Undervisning har været praktisk talt umulig, da digital undervisning kræver udstyr, som kun de bedst stillede har haft adgang til. Lærer har fået udbetalt løn som normalt, da de også har familier at tage sig af. De lokale medarbejdere og ledelser har brugt alle deres kræfter på at sikre, at børnene og deres familier får mad på bordet i en tid, hvor de ikke har andre muligheder.
Det er desværre ikke bare COVID-19 og de afledte effekter heraf, der har skabt store problemer ude på vores projekter. Hvis man læser internationale aviser, vil man se at der i det nordlige Uganda er enorme græshoppesværme, der æder alt på deres vej. Prognoserne er, at disse eller tilsvarende græshoppesværme også vil opstå i Indien inden for nær fremtid, hvilket lægger stort pres på hele fødevaresituationen og øger priserne markant.
Desværre har vi i Verdens Børn fået meldinger både fra Indien og Uganda, at børn giftes væk (barnebrude) i stigende omfang. Det kan lyde absurd i en dansk kontekst, at en mor kan finde på at ”sælge” sin unge datter som barnebrud. Men hvis man har 3 andre børn, der sulter, så kan det være den eneste løsning, der er til at få øje på. Vi har heldigvis fået mange rapporter fra vores skoler, der beskriver, at det er lykkedes helt at undgå barnebrude blandt andet pga. af de madrationer, der er blevet udleveret med hjælp fra Verdens Børn. Så er situationen ikke lige så håbløs, og mødrene slipper for at tænke i at gifte deres små døtre bort.
Uddeling af madrationer til børnene fra skolerne og børnehjemmene og deres familier har kun været mulig, fordi vi har så trofaste faddere i Verdens Børn, som heldigvis har fortsat med at støtte børnene. Det er som beskrevet en stor hjælp og noget, der giver håb i en ellers håbløs tid.
Verdens Børn, de lokale ledelser ikke mindst børnene selv er dybt taknemmelige for den støtte og hjælp vi får faddere.
Vi ved ikke, hvordan situationen vil udvikle sig. Verden har endnu ikke fået bekæmpet COVID19 og følgevirkningerne af denne pandemi kommer også til at påvirke udsatte familier og børn langt ind i 2021 og måske også 2022. Det eneste, vi kan gøre som både som organisation men også som borgere i et mere udviklet land, er at hjælpe i den aktuelle situation så meget som muligt og sikre, at så mange udsatte børn som muligt kommer så godt igennem pandemien som muligt.