Nyheder

Solcellelamper skaber stadig glæde

En enkelt piges historie rørte flere hjerter og skabte et samlet bidrag på små 10.000 kr. Et beløb der giver 170 børn på Kakundi Community School and Home deres egen solcellelampe.

Af Michelle Barosin

I marts sidste år besøgte projektansvarlig, Niels Erik Westermann, Kakundi Community School and Home. Han har besøgt projektet flere gange; har set og lært stedet og børnene at kende, og havde derfor et ønske om at lære noget nyt om stedet. Skoleleder, Naome, fik derfor arrangeret et besøg i et privat hjem, nemlig hos pigen Sylvia der går i 6. klasse.

En solcellelampe i besøgsgave

De fleste familier i Uganda får lys til de lange mørke aftener fra petoleumslamper – en dyr og usund lyskilde. Som besøgsgave til Sylvia og hendes familie havde Niels Erik derfor medbragt en solcellelampe.

Sylvia bor i et lerhus med sine to brødre, bedstemor og bedstefar. Begge Sylvias forældre er døde. Bedstefaren er syg, og det lille jordlod, de har, er ikke nok til at få økonomien til at køre rundt. Sylvias bedstemor arbejder som dagplejer og tjener ca. 16 kroner om dagen – et beløb, der lige ville kunne betale for en kop kaffe på nærmeste hotel. Familien bor meget primitivt. Sylvias sengeplads udgøres af tørre blade fra bananpalmerne og et hullet myggenet. Hendes få ejendele, der består af 4-5 stykker tøj, har hun i en lille pose.

Sylvias bedstemor er en kvik dame, der hurtigt forstår brugen af den solcellelampe, Niels Erik har medbragt. På kort tid regner hun ud, at her kan der spares mange penge på petroleum og bliver utrolig glad for gaven.

En solstrålehistorie bliver viderefortalt

Nogle måneder efter Niels Eriks besøg hos Sylvia og hendes familie, modtager han et fadderbrev fra Sylvia, der fortæller, at hun er så glad for solcellelampen. Nu har hun mulighed for at læse lektier om aftenen, selvom det bliver tidligt mørkt. For familien betyder det også, at Sylvia har bedre tid til at hjælpe med plantagen efter skole. Brevet berør Niels Erik utrolig meget, og med det i hånden beslutter han at fortælle historien om Sylvia videre til en 1. klasse på Fællesskolen Starup-Øsby i Haderslev.

1. klasserne havde i januar tema om Afrika, og Sylvias historie gjorde indtryk på både elever og lærer. Historien gjorde faktisk så meget indtryk, at Fællesskolen Starup-Øsby ender med at donere 4.000 kr. til Sylvias skole.

I samme periode holder en sponsor med et særligt forhold til Verdens Børn rund fødselsdag og beder sine gæster om at give en donation til Verdens Børns projekter i Uganda frem for at komme med gaver.

Med donationen fra skolen og fødselarens flotte bidrag er der samlet små 10.000 kr. til Kakundi. Pengene betyder, at 170 børn på Kakundi Community School and Home vil få deres egen solcellelampe.

Lamperne bliver personligt afleveret på Kakundi-skolen af en frivillig i juni 2016.

Læs Niels’ beretning fra besøget hos Sylvia i marts 2015.

Kan du lide artiklen?
Del den på Facebook
Del den på email
Skriv en kommentar
Scroll to Top