Nyheder

LAP-projektet skal stå på egne ben

LAP-projektet i Uganda er godt på vej ind i projektets tredje fase, hvor den lokale landboforening gradvist skal overtage styringen og driften på projektet. David og Josephine, som besøgte Danmark i maj, fortæller om projektets udvikling og ambitionerne for sidste del af tredje fase.

Af Michelle Barosin

David Kasozi, som arbejder for en ugandisk NGO, der ligesom Verdens Børn støtter og driver LAP-projektet, og Josephine Nabukenyas, der er uddannet i landbrug og er lokal projektleder på LAP, fortæller i forbindelse med deres besøg Danmark tilbage i maj, hvordan det går med den gradvise overdragelse af projektet, og hvordan projektet gennem tiden har udviklet sig.

Et projekt i tre faser

LAP-projektet startede, da man oplevede, at mange af børnene på Kakundi skolen ikke kom regelmæssigt i skole, fordi de var ude og søge efter brænde til familien. Landbrugsprojektet fokuserede derfor i første fase på at få plantet en masse træer i området. En proces, der var nødvendig af flere grunde.

Josephine fortæller, hvordan en stor del af bevoksningen i området var blevet fældet, og at landskabet nu var bart og meget varmt. Manglen på brænde påvirkede ikke bare børnenes skolegang, men også de lokales muligheder for at lave mad. Efter første fase af LAP, var denne situation allerede markant anderledes.

– Mængden af træ til brænde er kraftig øget på trods af, at der også har været stor fokus på at plante frugttræer, som bønderne nu har lært at dyrke som en del af en forretning og ikke bare til hjemmebrug. Bønderne fælder ikke træerne så hurtigt som før, men lader dem gro, hvilket de gør hurtigere, end de gjorde før. Og så er vejret ikke længere så varmt, fortæller Josephine, der er overbevist om, at LAP-projektet har haft mange positive effekter med sig.

Anden fase af projekter handlede om at gøre bønderne i stand til at tjene penge på deres små landbrug. Bønderne skulle lære at tænke på landbrug som en forretning, og ikke blot som produktion af mad til deres egen families forbrug. Her skulle de lære om økonomi, salg og markedsføring samt priser på korn og afgrøder.

Her i projektets tredje fase, skal den lokale landboforening, der er skabt i forbindelse med projektet, gradvist overtage styringen og driften af LAP.

Fra et plantet træ til et landbrugsprojekt

Projektet i Uganda er nu halvvejs i tredje og sidste fase, hvor de ugandiske bønder skal til at overtage driften. Både Josephine og David er optimistiske på trods af, at de stadig ser udfordringer.

For David er den største udfordring asymmetri mellem de forskellige grupper af bønder. Nogle udvikler sig hurtigt, mens andre ikke har samme tempo. Dette betyder, at nogle trækker hurtigere og kan føle, at de resterende forsinker projektet. Risikoen er, at når projektet overleveres til Landboforeningen, er alle bønder ikke på samme niveau. Udfordringen er ifølge David at skubbe de langsommere grupper således, at grupperne mod slutningen af forløbet er så tæt på hinanden som muligt.

Landboforeningen bliver dog stærkere og stærkere, og David og Josephine begynder at kunne se, at bøndernes ejerskabsfølelse øges.

– I den første fase var det primært projektet, der gjorde arbejdet og hjalp bønderne, men her i tredje fase kan vi tydeligt fornemme, at bønderne tager ejerskab for projektet og omtaler det som vores projekt, fortæller Josephine med et smil.

Selvom der er afsat 13 år til projektet, så går tiden hurtigt, og man kan være bekymret for, om det hele vil løbe ud i sandet, når finansieringen stopper i 2018. Men her er Josephine overbevist om, at aktiviteterne vil fortsætte.

– Bønderne får alle de redskaber, de har brug for for at kunne fortsætte aktiviteterne, og de har virkelig vist deres værd. Jeg kommer ikke til at være på projektet fuldtid, når tredje fase er slut, men jeg er sikker på, at det nok skal lykkes. Jeg vil se det lykkes!

Læs mere om LAP-projektet.

Kan du lide artiklen?
Del den på Facebook
Del den på email
Skriv en kommentar
Scroll to Top