Mukono Children’s Home arbejder sammen med Verdens børn for at vække elevernes interesse for håndværk. I den nærmeste fremtid påbegynder skolen et projekt, der skal lære eleverne at lave kul.
Skrevet af Monica Carabias-Jensen
På Mukono Children’s Home har man de seneste år haft fokus på at give eleverne håndværksmæssige færdigheder. For knap 3 år siden igangsatte skoleledelsen sammen med Verdens Børn et tiltag, der giver alle eleverne mulighed for at tage en erhvervsuddannelse efter 7. klasse. Men desværre er der ikke status i erhvervsuddannelser i Uganda, og derfor har det været svært at få eleverne til at vælge en erhvervsuddannelse. Ikke desto mindre er erhvervsrettet uddannelse vejen frem, forklarer projektansvarlig på Mukono Children’s Home Kristina Andersen.
”I Uganda er arbejdsløsheden blandt unge med akademiske uddannelser høj og især for dem, der ikke har de rigtige kontakter, fordi der er så meget nepotisme. Eleverne på skolen kommer fra ekstremt fattige familier og kender ikke de rigtige mennesker, så de kan få sig et akademisk job,” fortæller Kristina Andersen og understreger, at der til gengæld er mangel på unge, der har lært et erhverv. Især indenfor byggebranchen er der mangel på faglærte, og i Uganda henter man en del arbejdskraft ind fra blandt andet Indien og Kina.
Efter flere initiativer for at øge elevernes interesse for erhvervsrettet uddannelse, begynder skoleledelsen på Mukono Children’s Home efterhånden at se fremskridt. Skolen kan berette om succeshistorier, som tidligere elev Ssekamatte, der efter grundskolen valgte at uddanne sig til automekaniker og i dag har et velbetalt job i et biludlejningsfirma. Endvidere har 8 elever ud af en årgang på 27 elever i år valgt at tage imod tilbuddet om at gennemføre en erhvervsuddannelse. Det er mange flere end året før, hvor der blot var 3 elever ud af en årgang, der tog imod tilbuddet om at gennemføre en erhvervsuddannelse. Det glæder Kristina Andersen, der er initiativtageren bag projektet. ”Selvforsørgelse er helt centralt for det arbejde, vi laver på skolen i Mukono. For os er målet, at eleverne når derhen, hvor de kan få et job og forsørge sig selv,” forklarer Kristina Andersen.
Som sidste skud på idéstammen har skoleledelsen på Mukono Children’s Home valgt at iværksætte en workshop, hvor eleverne skal undervises i at lave kul. I Uganda er mange skovområder fredede, fordi der er blevet fældet så mange træer. Det har resulteret i at prisen på brænde er eksploderet, hvilket er et stort problem for de mange fattige familier, der bruger brænde til at lave mad. Det er imidlertid muligt at bruge kul i stedet for brænde til at lave mad. På workshoppen kommer eleverne til at lære, hvordan man laver kul ud af affaldsstoffer fra landbrug.
”Projektet giver de unge et godt kort på hånden. De lærer en færdighed, der gør, at de kan forsørge sig selv og deres familie,” fortæller Kristina Andersen og tilføjer: ”Og så er det endda et bæredygtigt projekt.”
Kristina Andersen er i fuld gang med at finde midler til at støtte projektet.